Сезонни грижи за стайните растения

С настъпването на пролетта се увеличава продължителността и интензивността на светлината, което е причина за активен растеж на стайните цветя. В това време е необходимо да увеличим тяхното поливане и да се започнем да ги подхранване с минерални торове.
Настъпва най-подходящият период за пресаждане или прехвърляне в по-големи съдове. Младите здрави екземпляри се пресаждат всяка година, а по-възрастните и обемни растения през 2-3 години, съобразно тяхното състояние.
Растения, които имат вид на болни и са с угнетен растеж се пресаждат в съдове с по-малки размери и с преобладаващо лека песъчлива почва. Первоначално те се поставят в светли и топли места, поливат се умерено и не се подхранват до момента, в който видимо не започнат да растат. Сукулентите се поливат не веднага, а на 5-7-и ден  след пресаждането.
Съкращават се прерастналите клонки на олеандъра, хибискуса (китайска роза), фикуса, традесканцията, абутилона и др. Издължените слаби клонки от зимен растеж се премахват или се съкращават с 1/2- 1/3 , за да се засили силата им на растеж. Такзи резитба придава на растенията компактни форми, стимулира активен растеж на млади клонки и обилен цъфтеж по-късно. Изрязаните части могат да се използват за размножаване. Те лесно пускат корени, ако се поставят в съд с предварително преварена и охладена вода или в промит речен пясък. След образуване на корени те се засаждат в неголеми саксии с подходяща за тях почвена смеска.
Преди всичко през март трябва да не допуснем прегряване на стайните цветя. Слънчевите лъчи по това време са способни да повредят дори растения, които не са съвсем близо до прозореца. Още по-голям е риска, ако те са на слънчев прозорец, точно над радиатора за отопление.

Коментари