Лизихитон

Лизихитон(Lysichiton) е от семейство Змиярникови(Araceae) и има само два вида: Lysichiton americanus, Lysichiton camtschatcense.

Lysichiton americanus
Наричан още блатен фар заради формата на цвета, се среща в заблатените места в северна Америка.Многогодишно растение, което израства до метър височина. Острия, скунксо-подобен аромат е отговорен за привличането на различни насекоми които опрашват растението, както и за другото често срещано име на лизихитона - скунксово зеле. Частите на цялото растение съдържат кристали калциев оксалат, които ако бъдат погълнати без обработка водят до дразнене на устата и стомаха. Растението отделя топлина, която през зимата стапя снега около него и така му помага да преживее. Цъфти през април, с жълти съцветия с дължина 30 см, на цветонос с дължина около 45 см. Листата с дължина около 90 см израстват след като се появи цвета. Издържа до температури -15 C, младите растения се нападат от охлюви.

Обича светли до полу-сенчести места и влажна почва с кисел до неутрален характер( pH 5.6-7.5 ).
Съдържа алкалоиди Размножава се като се разделят корените на есен, или от семена.
Lysichiton camtschatcense
Синоними: Lysichiton japonicum
Ефектно растение с големи белоснежни присъцветни листа, приличащо на калата. Многогодишно тревисто растение с дебели и къси корени. Цъфти май-юни, като цвета се запазва няколко месеца. Листата се появавят след като се появи цвета. Листата достигат размери 25-30 см дължина и са 20-30 см широки. Семената съзряват края на юли, началото на август. Подходящ е за мокра и кисела почва, т.е. около брегове на водоеми, басейни, блата. Размножава се със семена. На растенията от семена са необходими 4-5 години за да цъфнат.

Пресаждане се прави само с младите растения, възрастните не се пресаждат и не се делят.

Подходящ е за плитките места в езерца( до около 5 см дълбочина ), както и за полу-сенчести места в паркове.

Внимание: имайте предвид когато го сеете, че се размножава много лесно от семена, което може да довде до нежелано саморазмножаване

Коментари