Есенна грижа

С настъпване на есенните дни ще трябва да се подбере подходящ срок, за да се засадят всички луковични култури, цъфтящи през пролетта. Най-рано - още в началото на септември, можете да започнете да разделяте луковиците на лилиумите. Но тъй като те са много видове, ще трябва да се съобразявате на какви разстояния да засаждате растенията. Така например Лилиум регале, който достига до 1,8 м височина, ще трябва да се засажда на разстояния 45 х 45 см. Същите разстояния трябва да осигурите и за видовете Лилиум тигринум и Лилиум специозум.  За белия крем - Лилиум кандидум, са достатъчни разстояния 25 х 25 см, а за видове като Лилиум пумилум, достигащ височина до 45 см, са достатъчни дори и 15 х 15 см.

Високите трябва да заемат място на заден план
За тези, които предпочетат в градината си да отглеждат високостъблени луковични растения, ще трябва да се погрижат да засадят еремурус в някой отдалечен край на двора, като осигурят разстояния между растенията 60 х 90 см. Дълбочината трябва да е поне 8 см.  Декоративният лук и камасията  също достигат голяма височина, затова ги засаждайте на разстояния 20 х 20 см. Тези видове можете да поставите като централни растения във фигури или да оформите ефектни групи.
С дребосъците се оформят цветни петна
Ако мястото ви е полусенчесто, то засадете фритилария или блатно кокиче.
Петна в зелените площи можете да си изградите от видовете мускари, хионодокса, кокичета, минзухари, синчец и други луковични култури с ниски стъбла.
Засаждайте ги на не повече от 8 см дълбочина и на разстояния 10 х 10 см. Сега е време за засаждане и на коридалис, еритрониум, иксия, пушкиния и други.
Най-главните пролетно цъфтящи луковични култури у нас са лалетата, зюмбюлите и нарцисите. Разстоянията за засаждане са в зависимост от едрината на луковичките и типа на почвата. Най-добре се развиват те на  лека, песъчлива почва. Колкото тя е по-тежка, толкова по-плитко се засаждат луковиците.

Най-важното
Температурата на почвата не бива да минава 6 градуса
Основният проблем е как правилно да се избере подходящият срок за засаждане. Важно е да знаете, че луковиците се вкореняват най-добре, когато температурата в почвата е около 5-60С. Затова в студена, влажна есен подходящият срок може да настъпи още в края на септември или да продължи през целия октомври. В гореща суха есен не трябва да се избързва, а да се изчака захлаждане. Според условията частично засаждане можете да проведете и през ноември, но това са рискови срокове и те трябва да се избягват. Най-подходящият срок се диктува и от надморската височина на района. Но, запомнете, всички луковични култури, цъфтящи през пролетта, задължително трябва да бъдат засадени през есента!

Коментари