Розата - най-влаголюбимото растение в градината

Известно е, че розата е едно от най-, а може би и най-влаголюбивото декоративно растение в градината. Поливките при това забележително цвете трябва да са обилни.
Най-голяма потребност от влага растенията имат в началото летния сезон, когато се разлистват и формират бутоните.
Вторият период, когато влагата на растенията е крайно необходима е периодът на цъфтеж, а третият етап е когато цъфтежът е преминал и младите леторасти започват активен растеж и се подготвят да следващата цъфтежна вълна.
Началото на растежа е период, в който растенията усилено черпят хранителни вещества от почвата в големи количества. За да могат да ги усвоят те трябва да се намират в почвения разтвор (разтворени във вода) и колкото водата е повече, толкова храненето ще бъде по-активно, а от там и по-добър растеж и развитието на растенията.
Правилното поливане на розите, както впрочем и на останалите декоративни растения, предполага използването на престояла (темперирана) вода, която поне за ден е нагрявана от слънчевите лъчи. Студената вода от маркуча или кладенеца при поливане в топло време стресира растенията и ги поставя в състояние на шок, който може напълно да прекрати растежа и да причини опадване на цветните пъпки.
Ако времето е дъждовно, но дъждовете не са със стопанска стойност, а имат характер на лек ръмеж, грижата по поливане на розите не отпада. Може само да се промени дозата на водата за поливане, която според количеството дъжд може да бъде намалена.
Катерливите рози имат още по-голяма нужда от редовно поливане от храстовидните рози, което се дължи на големия им обем листна повърхност.
За по-лесно дозиране на поливната вода най-добре е поливането на розите да става с лейка, която се пълни с престояла вода. Така водата попада директно около корените на растенията без да мокри листата им. С натрупването на личен опит при отглеждането на розите, всеки цветар сам стига до необходимото количеството вода за всяко растение.
При розите не се препоръчва поливането да става чрез дъждуване, защото в горещо време листата получават пригори от капките вода. В най-добрия случай това ще се отрази негативно на външния вид на растенията, а да не говорим, че многократно се увелича риска от развитие на болести.
Още една тънкост: в никакъв случай не поливайте розите късно вечер. Водата в отсъствие на слънце не успява да се изпари бързо и остава дълго време на повърхността на листата. Така тя става благоприятна среда за развитие на гъбни болести.

Коментари