Лизиантус

Лизиантус, част от семейство Тинтянови (Gentianaceae), е познат вид най-вече заради разнообразието от цветове, в които се среща - особено в синята гама, и продължителния му живот във ваза.
Двойният ред венчелистчета напомня на роза или божур, докато единичният наподобява лале или мак. В зависимост от различните сортове, лизиантусът цъфти в няколко цвята – от светлите нюанси на бяло и розово чак до тъмните и богати нюански на синьо и лилаво. Според любителите на цветя, лизиантусът има различна символика, затова се подарява и при различни поводи – например може да бъде подарено в знак на признателност, може да бъде романтичен подарък, тъй като символизира дълбоки чувства и привързаност, може също така да е знак за Вашето възхищение към близък и отзивчив приятел.
Лизиантусът има 4 широки, разрошени и нежни венчелистчета и овални листа. Цветовете му са най-често бял, светло и тъмно розов, бледо лилав и тъмно лилав.
Лизиантусът е целогодишно цвете. Срещат се с единични, двойни и тройни редове венчелистчета в бял, червен, лилав, розов и син цвят. Ако се грижите добре за тях, отрязани цветя ще издържат във ваза и няма да увяхнат до 7-12 дни.
Преди да го поставите във вазата отрежете стеблото под вода и махнете най-долните листа. Дръжте го далеч от плодове и други продукти, произвеждащи етилен. Използвайте храна за цветя, купена от специализиран магазин.

Коментари