Лоницера

Лоницерата има много качества - цъфти продължително с многобройни пъстри тръбести цветове. Лесно се отглежда от резници и се чувства прекрасно на полусянка. Излъчва интересен аромат, но има един недостатък - като храст не изглежда добре, затова я оставете да се катери по арки и огради или по дървета и живи плетове.

Стеблата са кухи, покрити с кафява кора. Листата са овални и достигат 4 - 8 см. дължина. Цветовете са уханни, бледо жълти, цилиндрични, с дължина до 5 см. Растението произвежда дребни черни плодчета, в които има от 2 до 12 семенца.

Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, червено и лилаво.
Видове:
Lonicera periclymenum
Стъблата на Lonicera periclymenum са дълги до 6 м. Цветовете се появяват от юни до август - дълги, тръбести, червеникаво-пурпурни отвън и кремави отвътре. Каталозите предлагат подобрени сортове - 'Belgica' цъфти през май и юни, a 'Serotina' - от юли до октомври.

Lonicera japonica
Lonicera japonica е по-жизнена и обикновено запазва листата си през зимата, но за съжаление жълтите цветове често са скрити в листата. Изберете сорта 'Aureoreticulata' заради листата с жълти жилки.

Lonicera americana
Lonicera americana е жизнен вид, който е отличен във всяко отношение. Някои книги препоръчват Lonicera brownii (червени цветове, юни-септември) и Lonicera tellmanniana (жълти цветове, юни-юли), но те не са ароматни.

Lonicera caprifolium
Lonicera caprifolium е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Caprifoliaceae. Разпространен е в естествени условия в Средна и Южна Европа, Мала Азия и района на Кавказ, но се използва и като декоративно растение.
Lonicera caprifolium е листопаден увивен храст, достигащ височина от 5 m. Листата са елиптични, тъмнозелени от горната си страна и сивосинкави отдолу. През юни-юли цъфти с едри и ароматни цветове, от бели до червени на цвят. Плодовете представляват оранжевочервени ягоди, които узряват през август.

Lonicera tatarica
Lonicera tatarica е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Caprifoliaceae.
Lonicera tatarica представлява изправен храст, висок до 4 m, с продълговато яйцевидни, в основата леко сърцевидни, синкавозелени, а отдолу сивозелени листа. Цветовете са с твърде променлива окраска - от бели до тъмночервени, появяващи се през май-юни. Плодовете узряват през юли-август. Представляват яркочервени ягоди.
Lonicera tatarica произхожда от континенталните части на Източна Европа и Южен Сибир. В България се отглежда като парково растение, което проявява висока сухоустойчивост и студоустойчивост. Понася добре подстригването. Използва се за групови засаждания и живи плетове, за укрепване на брегове на слънчеви изложения.

Lonicera heckrotii - Goldflame Honeysuckle

Lonicera henryi Evergreen Honeysuckle

Lonicera fragrantissima - Winter Honeysuckle

Lonicera nitida Boxleaf Honeysuckle


Отглеждане:

Почва:
Изисква богата почва. Ранна пролет се тори. В края на цъфтежа е добре да се окастри, за по - добра форма.

Местоположение:
Понася сянка и течение. Вирее на слънце или полусянка.

Размножаване:
Чрез отводи или заложете зелени резници в сандъче през лятото.

Съвети:
Подходящ за озеленяване на огради, асми, беседки. Ако не се контролира, растението може да завземе градината като плевел. Плодчетата на храста бързо узряват и лесно могат да бъдат пренесени от птици, след което лесно се захващат. Ето защо трябва грижливо да се обират, още докато са малки (преди да станат черни).

Коментари